Beredskabsplan ved ulykke

- Du skal allerførst tage stilling til, hvor alvorligt er det? Hvad er der sket?

- Ved alle tilfælde er det vigtigt, at du altid taler med forældrene enten med det samme, hvis du mener det, eller blot efter timen så det er dig, der giver dem direkte besked om, hvad der er sket.

- Se i førstehjælpskassen om hjælp og vejledning til trinvis førstehjælp i alle situationer.

I det følgende deler vi de ulykker, du måske kan komme ud for, ind i kategorier som en hjælp til, hvad du skal gøre, hvem du skal ringe til osv. Er I flere til træningen, så få altid den anden instruktør til at fortsætte leg og aktiviteter med de andre børn.

Kategori 1: Ring 112 (angiv altid: hvor ulykken er sket, hvad der er sket, hvor mange der er kommet til skade og hvorfra du ringer)

- Bevidstløs

- Ingen vejrtrækning – hjertestop. I tilfælde af hjertestop hænger der en hjertestarter i Toksværd Hallen + ved Holme-Olstrup skole. Forlad aldrig selv personen, men start livreddende førstehjælp og få en anden til at hente hjertestarteren. Det er vigtigt, at der startes livreddende førstehjælp så snart hjertestop observeres.

- Fald på nakken – vurdér alvorligheden. Lad personen ligge i ro. Støt evt. hovedet med begge hænder – en på hver side/kind/øre. Sig bagved personen.

Kategori 2: Tilkaldelse af forældre straks. De skal være meget opmærksomme på personens adfærd og evt. selv køre personen på hospitalet.

- Slag mod hovedet – hjernerystelse. Vigtig med opsyn af personen de efterfølgende 24 timer. Ved voldsomme opkastninger, omtågethed eller ændring af adfærd, køres personen til hospitalet af sine forældre straks.

- Udslået tand. Kontakt akut telefon 70150708 eller ring 112. Hvis det er børn, kom stykket fra tanden i en vandflaske eller lign.. Ved større børn/voksne kan det være muligt, at holde stykket fra tanden i munden – dette er bedst.

- Bidsår. Af dyr eller menneske – kræver ofte lægebehandling pga. risiko for infektion. Ring til akut telefon 70150708.

- Forstuvning/brækket. Er du i tvivl – ring til akut telefon 70150708 eller søg egen læge dagen efter. Undervurder ikke en ledskade. Ved forstuvning brug RICE-principppet. Ro, is, kompression og elevation.

Kategori 3: Egen behandling af ulykke.

- Flækket øjenbryn. Vask med vand og sæbe og sæt plaster på. Vurder om personen skal på sygehuset - kontakt ved dette tilfælde forældrene, ring til akut telefon 70150708.

- Fremmedlegeme i øjet. Skyl og forsøg at få fremmedlegemet ud. Løft evt. lidt på øjenlågene.

- Næseblod. Forsøg selv at stoppe blødningen ved at bede personen om at pudse næsen. Sæt vedkommende på en stol (skal ikke ligge). Pres på overgangen imellem den bløde del af næsen og næsebenet, samt is/isterning i munden evt. koldt på næsen (hvis isterninger ikke haves)). På denne måde vil blødningen standse. Hvis blødningen ikke standser indenfor en time eller næsen sidder skævt kontaktes akut telefonen 70150708.

- Hudafskrabninger. Vask med vand og sæbe. Påfør plaster eller forbinding. Flyttes til kategori 2, hvis det er en stor hudafskrabning med fremmedlegemer. Kontakt akut telefon 70150708.

- Snitsår, revner. Vurder om det kræver skadestue-behandling afhængig af størrelse og dybde. Se i øvrigt førstehjælpsfolder for hjælp til vurdering.

- Splinter. Fjern splinten og rens med vand og sæbe. Påfør plaster. Hvis splinten ikke kan fjernes kan forældre prøve eller kontakt akut telefon 70150708.

Har du spørgsmål til noget af det foregående eller har brug for hjælp i en situation – f.eks. hvis du ikke kan komme i kontakt med forældrene – så ring til bestyrelsen. Husk, at have bestyrelsens numre ved hånden.

Ved kategori 1. Skal alle gymnasternes forældre have besked – din kontaktperson hjælper dig med dette.

Ved kategori 2. Kontakter du selv forældrene.

Ved kategori 3. Efter træningen giver du besked om, hvad der er sket til gymnastens forældre eller den person, som henter barnet.

Husk, bestyrelsen er der altid for at hjælpe dig!

Opdateret sidst 19-9-2017